Sute de copii grav bolnavi au o șansă la operații complexe în străinătate. Cătălin Cîrstoveanu: „Suntem depășiți de situație de multe ori” |VIDEO-FOTO

Publicat: 28/03/2023, 21:52

Medeea, Patric, Grecia și Matei sunt patru mici pacienți care au avut șansa să meargă în străinătate pentru intervenții complexe pe care nu le-au putut face în România. Nu erau locuri. Astfel, micuții cu vârste de la o lună și jumătate la șase ani au ajuns să fie incluși printre cei 400 de copii care au beneficiat de tratamente în străinătate, după ce au fost ajutați de Asociația Blondie.

Zborurile medicale sunt soluția găsită de Asociația Blondie pentru a ajuta pacienții cu afecțiuni grave, majoritatea copii, care, deși pot apela la tratament în străinătate, decontat de stat, ei nu pot plăti și transportul, care nu este gratuit. Pentru că un zbor medical costă între 20.000 și 30.000 de euro, dar poate ajunge și la 50.000 de euro, mulți bolnavi își riscă viața pe curse de linie. Cu atât mai mult când pandemia de COVID-19 a blocat cursele, iar pacienții români nu se puteau întoarce de la intervenții în străinătate, a prins contur și s-a extins soluția propusă de Asociația Blondie și la curse dinspre România.

Cu zborul Tarom organizat marți, Asociația Bondie a transportat la Milano doi pacienți care au nevoie de intervenție – Patric, de două luni, și Medeea, o fetiță energică de șase ani, care va fi supusă analizelor de rigoare și operată în 3 aprilie.

Acum trei ani, am crezut că va exista un singur zbor, pentru că era 27 martie 2020, abia începuse pandemia, și pentru prima dată am realizat, nu numai noi, ce înseamnă lipsa transportului și ce înseamnă transportul atunci când vorbim despre copii foarte bolnavi. Era vorba despre copii plecați la operații la Milano, în toată Europa și care nu au mai avut cu ce să se întoarcă acasă. Atunci, a fost un băiețel care trebuia să se întoarcă în țară, intubat și ventilat, pentru care ni s-a cerut ajutorul prima dată. Deși nimic din ce făceam până atunci nu ne pregătise pentru asta, ne-a ieșit”, a spus Adelina Toncean, fondatoarea Asociației Blondie, în cadrul conferinței de presă organizate la bordul aeronavei speciale Tarom pe ruta București – Milano.

„Toți au o șansă la noi”

Cei doi mici pacienți au fost în permanență monitorizați de medicul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă Nou-născuți de la Spitalul de Copii ”Marie Curie” din București.

„Tot ce nu puteam face aici, în timp util, în România, încercăm să dăm șansă oricui în altă parte. Și avem oameni generoși, cu suflet mare, care fac ce nu oricine ar putea să facă. O să-i vedeți, o să vină după noi în avion, o să ia copilul de aici, o să aducă altul care e intubat, ca să continuăm tratamentul în țară, ca să nu ocupăm locurile, pentru că sunt și ei răspunzători pentru țara lor, chiar dacă spunem că avem și noi unu, doi, trei”, a explicat medicul Cătălin Cîrstoveanu, la bordul ambulanței aeriene ad-hoc.

Medicul a apreciat ajutorul venit de la Asociația Blondie și Tarom – care oferă discounturi semnificative și pe avioane mari, pentru a face față provocărilor în cazuri complexe, unde este nevoie de o expertiză vastă.

”Din nefericire, România face puțin în zona asta de chirurgie cardiacă, ar trebui să facă mai mult și, în timp ce noi facem atât – săptămâna asta se operează, dar uneori nu știm -, să operăm ceea ce avem în astfel de operații, cazuri complicate, în centre cu experiență de 30 – 40 de ani. Noi avem 10 ani, facem destul de multe lucruri, în momentul acesta, la secția noastră, la «Marie Curie». Avem 14 sau 15 copii operați pe inimă, nou-născuți, care au devenit sugari.

Deci ne facem treaba și acasă, dar suntem depășiți de situație de multe ori și dăm șansă oricui, că sunt de la Iași, de la București, că părinții lor au bani sau nu, că sunt de o religie sau alta, toți au o șansă la noi”, a subliniat șeful Secției de Terapie Intensivă Nou-născuți de la Spitalul ”Marie Curie”.

Cu zborul de întoarcere au venit Grecia, care s-a născut de nici două luni și a fost operată la Milano, iar acum este transferată la Spitalul ”Marie Curie”, și Matei, de 6 ani, care a fost declarat vindecat, după operația din Milano.

Asociația Blondie a organizat, de la începutul pandemiei, 144 de zboruri medicale, în regim de ambulanță aeriană. Zborul de marți a marcat cea de-a treia aniversare, la care au participat zeci de ziariști.

În cifre, aceasta înseamnă:

  • 400 de copii transportați la 29 de clinici, în 16 țări;
  • cel mai mic pacient avea 3 zile la momentul transportului;
  • 80% dintre pacienții transportați nu împliniseră un an;
  • peste 70% dintre avioanele folosite în regim de ambulanță aeriană aparțin Tarom, partener din primul an;
  • avioanele au parcurs peste 420.000 de kilometri, mai mult decât distanța de la Pământ la Lună;
  • aeronavele au înconjurat Pământul de zece ori;
  • Asociația a transportat 1.000 de copii orfani din Ucraina.

Asociația Blondie a plătit peste 3,5 milioane de euro pentru zborurile din ultimii ani. Obiectivul organizației caritabile este să poată achiziționa un avion, care să fie folosit ca ambulanță aeriană, pentru care are nevoie să strângă 1,5 milioane de euro.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Rezultate oficiale alegeri prezidențiale 2024. Călin Georgescu îl ajunge din urmă pe Marcel Ciolacu, după...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Exclusiv. Călin Georgescu: România e o colonie cu cetățeni sclavi
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online